vineri, 28 mai 2010

„Înaintaşii acestei parohii l-au ales ca ocrotitor pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“

Biserica parohiei Buhalniţa din judeţul Neamţ şi-a cinstit, ieri, ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Aşa cum este tradiţia din fiecare an, hramul acestui sfânt lăcaş este sărbătorit în prima joi după Rusalii.

Clopotele uneia dintre cele mai frumoase biserici ctitorite de voievodul Miron Barnovschi i-au chemat şi în acest an la slujba de hram pe credincioşii din parohia Buhalniţa şi pe toţi care se află la poalele Muntelui Ceahlău. Pe o vreme însorită, sfântul lăcaş, care impresionează prin culoarea albă atât la interior, cât şi la exterior, i-a primit încă de la primele ore ale dimineţii pe cei care şi-au manifestat dorinţa de a se ruga lui Dumnezeu mai întâi în timpul slujbei Utreniei. În testamentul pe care Miron Barnovschi îl scria de la Constantinopol, înainte de a fi ucis, vorbea despre biserica lui astfel: "Eu nu cred să existe un loc mai frumos şi mai tihnit pe lume decât locul de la mănăstirea mea, din Şesul Hangului, la poalele muntelui". La hramul Mănăstirii Buhalniţa participa adesea, alături de ctitorul Miron Barnovschi, Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul de atunci al Moldovei. Tradiţia serbării hramului în prima joi după Rusalii se explică astfel: în anul 1415, în prima joi de după Duminica Mare, în drumul lor spre Suceava, moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au poposit şi în biserica Mănăstirii Buhalniţa de atunci. În semn de recunoştinţă pentru binecuvântarea pe care o primiseră, credincioşii şi slujitorii mănăstirii au hotărât ca al doilea hram al bisericii să fie prăznuit întotdeauna joi, după Duminica Mare.

Slujbă de pomenire a ctitorilor

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, la această sărbătoare a parohiei Buhalniţa participă un numeros sobor de preoţi. Anul acesta, când sfântul lăcaş împlineşte 552 de ani de la prima atestare documentară, prin grija Maicii Domnului, care ocroteşte, alături de Sf. Ioan cel Nou, biserica din Buhalniţa, preoţii slujitori au venit din cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor şi din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului să slujească Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de corul mixt al Bisericii Buhalniţa, dirijat de înv. Ana Amarinei. La Sfânta Liturghie au fost pomeniţi toţi ctitorii şi binefăcătorii bisericii, preoţii slujitori cântând împreună cu toţi oamenii "Veşnica pomenire" şi "Hristos a înviat". În duh de rugăciune, într-o atmosferă de linişte şi împreună cu toţi cei prezenţi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită spre lauda lui Dumnezeu şi spre mulţumirea pentru binefacerile primite. Cei plecaţi la Domnul au fost pomeniţi şi la slujba de parastas care a avut loc după programul liturgic dedicat hramului. Cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei a fost ţinut de pr. Ioan Ovidiu Iuga de la parohia Tăuţii-Măgherăuş, Protopopiatul Baia Mare. "Cu emoţie am slujit alături de ceilalţi părinţi la această sfântă biserică. M-am gândit înainte să vin că poate voi întâlni aici altfel de lucruri, altfel de oameni, altfel de obiceiuri. Oamenii sunt aceiaşi, cei care răspund chemării Domnului nostru Iisus Hristos, cei care sunt conştienţi că în afară de biserică şi în afară de Sfânta Cruce nu poate să fie nimic. Prin părţile noastre umblă mulţi, veniţi cu învăţături străine ca să strice unitatea credinţei noastre, să împrăştie turma cea sfântă a lui Hristos. Ca risipind oile, să le poată răpi. Ei încearcă să cumpere conştiinţe, suflete. Am văzut cât de slabă este credinţa în sufletul multora, neţinând seama de jertfa Mântuitorului Hristos, de sutele de mii de sfinţi mucenici şi mărturisitori care au suferit batjocuri şi schingiuiri pentru Evanghelia lui Hristos. Înaintaşii acestei parohii au ales ca ocrotitor un astfel de sfânt, pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava", a spus pr. Ovidiu Iuga. Ca semn de preţuire pentru faptul că s-au alăturat rugăciunilor înălţate Preasfintei Treimi, cei 15 preoţi au primit din partea părintelui paroh Cristian Dăscălescu câte un semn de Evanghelie brodat în atelierul Mănăstirii Galata din Iaşi. Hramul Bisericii Buhalniţa s-a încheiat cu o agapă frăţească la care au participat cei peste 200 de enoriaşi şi pelerini.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu